Estetska stomatologija: Opcije za ispravljanje neravnih zuba

Svi žele da se smeju i da to čine sa samopouzdanjem. Međutim, možda ćete se oklevati da bljesnete svojim zubima čak i ako su biserno beli. Neravni zubi su izuzetno čest problem. Na sreću, postoji mnogo efikasnih načina za ispravljanje neravnih zuba kako biste se mogli osmehnuti bez oklevanja.

Neke metode, kao što su fasete ili konturiranje, su manje invazivne i složene, dok su druge komplikovanije, poput proteza.

Nema biše potrebe za stidom! Estetska stomatologija može popraviti vaše neravne, krive, promenjene ili oštećene zube.

Kako zubi postaju neujednačeni?

Neravni zubi mogu biti uzrokovani raznim faktorima. Na primer, genetika, loša oralna higijena, škrgutanje zubima, godine i nezgode mogu dovesti do neujednačenog osmeha.

Možda smatrate da su vaši neravni zubi čisto kozmetički problem. Međutim, neravni zubi mogu dovesti do drugih stomatoloških problema.

Možete razviti probleme sa ugrizom ili poremećajem TMZ, što je bolno stanje vilice. Ispravljanje neravnih zuba je jedan od načina da sprečite razvoj ovih ozbiljnih oralnih stanja.

Fasete

Fasete su tanki slojevi porcelana u boji zuba po meri koji se lepe za prednji deo vaših zuba. Oni skrivaju manje nedostatke kao što su neravnomerni zubi, praznine, strugotine i pukotine.

Pored toga, fasete mogu da prikriju istrošenu gleđl i primetne promene boje.

Zubne fasete nisu invazivan tretman i mogu se završiti za svega nekoliko pregleda i poseta stomatologu.

Da bi pričvrstio fasete na površinu vaših zuba, vaš stomatolog će prvo ukloniti tanak sloj gleđi kako bi napravio glatku površinu. Zatim se na zube pričvršćuje venir.

Po obavljanju posla, vaš osmeh će biti potpuno transformisan. Fasete mogu da promene oblik, veličinu, dužinu i boju vaših zuba kako bi stvorili zdrav osmeh koji vam pristaje savršeno.

Međutim, fasete nisu samo kozmetički postupak! Oni takođe mogu poboljšati vaš zagriz i eliminisati potrebu za opsežnijom stomatološkom negom.

Porcelanske fasete štite vaše zube od daljeg oštećenja i pomažu u pravilnom poravnanju između zagriza i vilice. Štaviše, oni su veoma izdržljivi i mogu trajati mnogo godina uz odgovarajuću negu.

Dental Bonding – lepljenje zuba

Lepljenje zuba je jedan od najmanje invazivnih stomatoloških tretmana. To je takođe prilično kratka procedura koja brzo ispravlja neravne zube, praznine i manja oštećenja zuba. Vaš osmeh će kao rezultat izgledati ravnije i simetričnije.

Tokom vašeg termina za zubno lepljenje, vaš stomatolog nanosi malu količinu kompozitne smole boje zuba na vaš zub. Materijal je oblikovan u željeni oblik, a njegova boja je prilagođena da se stapa sa vašim drugim zubima.

Zatim se smola stvrdne i polira. Kada se izleči, napuštate svoj termin sa zaslepljujućim novim osmehom!

Konturisanje

Konturiranje, takođe poznato kao preoblikovanje zuba, prilično je jednostavno. Tokom ove procedure, vaš stomatolog brije tanak sloj gleđi koristeći rotirajući instrument.

Ispravlja manje razlike u obliku, dužini ili površini vaših zuba. Kao rezultat toga, svi zubi u vašem osmehu će izgledati doslednije.

Ova tehnika je brz način da se poprave strugotine, gužve i neravnine. Najčešće se koristi na prednjim zubima. Takođe, cela procedura je relativno bezbolna i retko zahteva upotrebu anestezije.

Porcelanske krunice

Porcelanska krunica je uobičajeno rešenje za pokvareni, slomljeni ili nedostajući zub. Pokriva zub iznad linije desni, vraćajući izgled i funkciju oštećenog zuba.

Međutim, krunice mogu ispraviti i neujednačen osmeh.

Vaš stomatolog može postaviti krunu preko kratkog zuba i tako produžiti njegov izgled, tako da se stapa sa ostatkom vašeg osmeha.

Krune se prave za vas i imaju prirodan izgled. Takođe su izdržljivi tako da neće ugroziti funkciju vašeg ugriza. U stvari, krunice ojačavaju vaše zube, čineći ih jačima.

Proteza

Bez obzira na vaše godine, proteze su efikasan način za ispravljanje neravnih zuba. Ne mogu se koristiti za popravljanje strugotina, pukotina ili drugih oblika oštećenja.

Shodno tome, proteze možda nisu pravo rešenje za vaše neravne zube. Vaš stomatolog može preporučiti da li je korektivna ortodoncija pravi izbor za vas.

Uz to, proteze su pomogle bezbrojnim pacijentima da postignu ravniji, simetričniji osmeh. Oni postepeno pomeraju zube u pravilan položaj, ispravljajući probleme sa razmakom i neusklađene zagrize.

Prozirni poravnavači

Prozirni poravnavači imaju istu funkciju kao i proteze, sa time da izgledaju nešto drugačije. Dok proteze koriste metalne nosače pričvršćene na prednji deo vaših zuba, prozirni alajneri su napravljeni od providne plastike.

Stoga su oni diskretniji metod za ispravljanje neravnih zuba. Ova ležišta za poravnanje su najbolja opcija za one koji žele da nešto manje primetnu opciju od proteza.

Poput proteza, prozirni alajneri polako i postepeno kroz vreme pomeraju vaše zube na pravo mesto. Koriste seriju prozirnih plastičnih posuda za postepeno pomeranje zuba.

Kontaktirajte nas već danas i transformišite vaš osmeh!

 

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *