Loš zadah: Šta ga uzrokuje i kako ga izlečiti?

Hajde da razjasnimo jednu stvar pre nego što počnemo: Loš zadah nešto čega se ne treba stideti. Nikada ne dozvolite da vas neka reklama ubedi u suprotno. Mnogo novca zarađuju korporacije ubeđujući ljude da je halitoza sramotna – ako se stidite, nikada nećete to izneti svom lekaru, i bićete skloniji da bacate svoj novac na brza rešenja.

U ovom članku ćemo govoriti o tome šta uzrokuje loš zadah i koje korake možete preuzeti povodom toga. Takođe ćemo pokriti neke prirodne lekove za loš zadah.

Kako disruptori oralnog mikrobioma izazivaju loš zadah

Kada oralni mikrobiom nije u ravnoteži, često se stvara loš zadah i poremećaj zdravlja creva, povećanje karijesa, pa čak i uticaj na mentalno zdravlje, kao što su depresija i anksioznost.

Preporučujemo da prestanete sa upotrebom bilo kakvih antibakterijskih proizvoda za oralnu negu, uključujući vodice za ispiranje usta i antibakterijske paste za zube. I zapamtite – eterična ulja mogu imati snažan antibakterijski efekat u ustima.

Šta NE raditi ako imate loš zadah

Nikako se ne preporučuje maskiranje mirisa tečnošću za ispiranje usta, žvakom ili onim trakicama za loš zadah. Ovi proizvodi imaju jake antibakterijske sastojke koji remete delikatnu ravnotežu bakterija u ustima, uzrokujući sve veći i gori zadah.

Uglavnom, loš zadah dolazi od neravnoteže u oralnom mikrobiomu, zajednici organizama koji se nalaze u vašim ustima. Baš kao mikrobiom creva, vagine i kože, oralni mikrobiom je neverovatno raznovrstan i sastoji se od stotina različitih vrsta bakterija.

Nisu sve ove bakterije loše; mnogo toga je dobro. Rečeno nam je da je način za rešavanje lošeg zadaha ubijanje svih ovih bakterija; međutim, ovo nije pravi pristup.

Koju vodicu za ispiranje usta treba da koristim da se rešim lošeg zadaha?

Najbolja borba protiv lošeg zadaha je da ne koristite vodicu za ispiranje usta uopšte. Voda za ispiranje usta ih isušuje, što je suprotno od onoga što želite kako bi se rešili lošeg zadaha – mnogo pljuvačke dezorganizuje plak i sprečava bakterije da izmaknu kontroli u vašim ustima. Voda za ispiranje usta takođe može da poremeti normalan odnos dobrih i loših bakterija u ustima. Zanemarite ukus mente ili koliko vam vodica za ispiranje stvara trnce u ustima – ovo su sredstva za maskiranje koja ne pomažu, a potencijalno i pogoršavaju vaš loš zadah. 

 

Uzroci lošeg zadaha

 • Suva usta: Suva usta su neprijatelj broj jedan kada je u pitanju loš zadah! Suva usta su smrdljiva usta. Dehidracija otežava proizvodnju pljuvačke.
 • Gingivitis i parodontalna bolest: Ovo je uzročnik broj jedan kada je u pitanju loš zada. Ova vrsta lošeg zadaha se često opisuje kao loš ukus u ustima.
 • Neadekvatna oralna higijena: Loš zadah može biti uzrokovan neadekvatnom oralnom higijenom — to jest, nekorišćenjem zubnog konca svaki dan i pranjem zuba najmanje dva puta dnevno ili nepravilnom tehnikom. Takođe toplo preporučujem električni flosser koji dramatično poboljšava poremećaj plaka.
 • Beli luk i luk: Postoji mnogo smrdljivih namirnica poput kombuče, luka, belog luka i goveđih štapića hranjenih travom, koji su fantastični za oralno zdravlje, čak i ako su takođe uzrok lošeg zadaha. Ulja iz smrdljive hrane poput luka i belog luka mogu se otkriti u dahu do tri dana nakon konzumiranja.
 • Loš zadah iz sinusa, usta ili grla: Loš zadah može biti pokazatelj infekcije.
 • Loš zadah iz stomaka: GERB, SIBO, Kronova bolest i celijakija mogu biti glavni akteri u izazivanju lošeg zadaha.

Evo šta preporučujemo za lečenje lošeg zadaha:

  • Počnite sa oralnim mikrobiomom: usvojite novu mantru „nahranite svoje dobre momke“. Mitovi o zubima nas uslovljavaju da mislimo da treba da sterilišemo usta ali je to kontraproduktivno za lečenje lošeg zadaha i oralnog zdravlja uopšte! Prestanite da koristite sve što je antibakterijsko, kao što je antibakterijska vodica za ispiranje usta ili pasta za zube.
  • Traka za usta noću. Suva usta su neprijatelj broj jedan kada je u pitanju loš zadah. Kada dišemo na usta, usta se suše, pljuvačka se zaustavlja, a oralni mikrobiom je poremećen jer dobijamo pogrešne vrste mikroba koje rastu u tom isušenom, anaerobnom okruženju.
  • Dodajte prebiotičku i probiotičku hranu u svoju ishranu: Česta greška koju vidim je uzimanje samo probiotika, ali ne i prebiotika. Trebaju nam oboje; probiotici su „seme“, a prebiotici su „hrana“.
  • Dodajte fermentisane proizvode svojoj ishrani: Kimči, kefir i kiseli kupus su fantastični.
  • Uzmite prebiotičke i probiotičke suplemente: Opet, pogledajte gore – potrebno nam je oboje! Uzimanje svih probiotičkih suplemenata na svetu bez odgovarajućih prebiotika da bi se osiguralo njihovo preživljavanje neće pomoći u poboljšanju oralne disbioze u ustima.
  • Struganje jezika: bićete zapanjeni koliko prljavštine sastružete sa svog jezika. Strugači za jezik koji se koriste prvi put mogu čak videti da sa strugača izlazi malo krvi, a kasnije žuta tečnost. Možda će biti potrebno 6 meseci pravilnog struganja jezika da prestanete da vidite ove ostatke na vašem strugaču, što je normalno ako nikada ranije niste strugali jezik.
  • Pravilna hidratacija: hidratacija omogućava vašim ustima da proizvode pljuvačku, održavaju vlažnu sredinu u ustima i održavaju kritičnu ravnotežu bakterija u ustima ne samo za dobar dah, već i za dobro oralno zdravlje uopšte.
 • Postanite ljubitelj zelenog čaja:
 • Dodatak digestivnim enzimima: Loš zadah može doći iz želuca, a uzimanje digestivnih enzima može pomoći u tome.
 • Popravite svoju tehniku čišćenja koncem:

Zaključak

Posetite svog stomatologa ako vaš loš zadah i dalje traje uprkos poštovanju ovih saveta i, što je najvažnije, svakodnevnom čišćenju koncem i četkanju posle jela. Imate dobru oralnu higijenu, pijete puno vode i ne pušite? Ako i dalje imati loš zadah – može ukazivati na to da imate ozbiljnije osnovno stanje.

 

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *