Parodontologija

Parodontologija

Šta je parodontopatija?

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba (desni, vlakna, cement zuba i kost). Uglavnom počinje u mekom tkivu, u desnima, a njeni simptomi su: krvarenje desni, osećaj svraba i utrnjenosti desni, zadah iz usta, rasklaćenje zuba, menjanje položaja (migracija) zuba, a završava se razgradnjom (resorpcijom) kosti i ispadanjem zuba iz nje.

Zašto dolazi do parodontopatije?

Ima više faktora koji doprinose nastanku paradontopatije, ali loša oralna higijena i nasleđe imaju veliku ulogu.

Lečenje parodontopatije:

Zavisno od faze bolesti parodontopatija se leči konzervativno i hirurški.

Konzervativna terapija parodontopatije podrazumeva obradu parodontalnih džepova (kiretaža) uz primenu medikamenata. Ovo je moguće u ranijim fazama bolesti dok jos uvek nije došlo do velike koštane razgradnje i pojave dubokih intrakoštanih džepova. Intervencija je bezbolna, vrši se u lokalnoj anesteziji i podrazumeva obradu paradontalnih džepova specijalnim paradontološkim kiretama , čime se ukljanjaju konkramenti i dentalni plak uz eventualnu primenu lasera.

Hirurška terapija parodontopatije se obavlja u odmaklim fazama bolesti kada je konzervativnom metodom nemoguće pristupiti dubokim parodontalnim džepovima. Intervencija podrazumeva operaciju uz ugradnju veštacke kosti, membrane koje dovode do regeneracije kostanog tkiva, kao i operaciju mukogingivalnih anomalija.

Parodontopatija je podmukla hronična bolest koja ponekad daje simptome tek kad dođe do komplikacija.

Ostale stomatološke usluge: